Pampeliškový med
Pampeliškový med vlastně není med jako spíše sirup, to ovšem nic nemění na tom, že snoubí hned několik pozitiv. Předně se snadno připravuje, dále výborně chutná a v neposlední řadě nelze opomenout ani jeho kladné účinky na lidské zdraví. Chcete-li tedy rozšířit svou domácí „lékárnu“ o něco chutného a zdravého, rozhodně si jej můžete zkusit připravit.
Nejtěžším krokem na celé přípravě pampeliškového medu je sesbírat hlavičky květů pampelišek, kterých je potřeba větší množství. Pokud už je ale budete mít doma, další postup je už poměrně jednoduchý. Uvidíte sami.
1. Budete potřebovat cca 400 pampeliškových květů, které byste měli oprat pod tekoucí vodou. Takto se zbavíte hmyzu, na druhou stranu také pylu. Krok tedy sami zvažte.
2. Oprané květy vložíte do hrnce a zalijete 2 litry vody.
3. Na kolečka nakrájíte 2 omyté citrony, které bez pecek přidáte do hrnce.
4. Celou směs přivedete do varu a povaříte cca čtvrt hodinky.
5. Výsledný nálev nechte luhovat do druhého dne.
6. Poté je směs nutné přecedit do dalšího hrnce.
7. Následně přidáte zhruba 2 kg třtinového cukru a necháte opět vařit, tentokrát zhruba 90 minut.
8. Nezapomínejte pravidelně míchat.
9. Skončete, až začne mít obsah hrnce „medovou“ konzistenci.
10. Pak už jen stačí rozlít do sklenic a uzavřít víčkem.
ZPÁTKY NA DOMOVSKOU STRÁNKU!!!!